АИП Пад Тай със спагети от сладък картоф

Пад Тай е класическо тайландско ястие.  Предлагам ви една адаптирана версия на ястието, която е подходяща за строг АИП режим, но по нищо не отстъпва на класическия Pad Thai. #gourmetaip

Принтирай
АИП Пад Тай със спагети от сладък картоф
Време за подготовка 15 мин. за рагуто
Време за готвене 10 мин. за спагетите
Passive Time 7 мин. за соса
Порции
човека
Продукти
Време за подготовка 15 мин. за рагуто
Време за готвене 10 мин. за спагетите
Passive Time 7 мин. за соса
Порции
човека
Продукти
Инструкции
  1. Сложете рагуто в тенджера, добавете всякакви зелени подправки. Покрийте със студена вода и оставете да се свари.

  2. Оберете месото от костите и го оставете в купа (ако предпочитате може и предварително да отстраните месото от костите, но става по-трудно).

  3. Почистете пипалата от калмари и ги сварете, като опитвате с вилица дали са омекнали. Внимавайте да не преварите, защото ще станат жилави. Аз взех малки пипала и се свариха за 20мин.

  4. Почистете допълнително пипалата, ако е нужно, и нарежете на парчета (ако ще декорирате в друга чиния си отделете малко ненарязани).

  5. Нарежете на ситно лука, чесъна и копъра.

  6. В тиганче сипете малко вода да заври и изсипете лука. Намалете котлона на ниска степен. Варете докато омекнат и водата поизври.

  7. Разбъркайте хубаво и изсипете рибения бульон от варенето на рагуто, както и месото от рибата и нарязаните калмари. Добавете сметаната и сол.

  8. Оставете да къкри. Когато прецените, че е готов соса го махнете от котлона. Не трябва да е много течен.

  9. Сварете спагетите в подсолена вода според указанията на опаковката. При безглутеновите спагети забелязвам, че в повечето случаи е необходимо да ги варя повече от указаното. Затова винаги пробвам спагетите преди да ги махна от котлона. Изсипете топлата вода и полейте с хладка.

  10. Изсипете водата от спагетите и разделете в две купи или чинии.

  11. Добавете приготвения бульон. В моя случай оставих повече течност, но това е въпрос на лично предпочитание. Спокойно може да направите соса по-гъст като не добавяте цялото количество бульон от варенето на рагуто.

  12. Част от пипалата може да използвате и за добавяне към салата или декориране на гурме чиния 😉

  13. Наслади се!

Leave a Reply